Inloggen

Wachtwoord vergeten? Klik hier >
'Werkgever weet niet wie onmisbaar is'

Door: xynyx | Datum: 05-08-2009 | Werk, inkomen, economie

Peiling over soepeler ontslagwet


Auteur: Marieke de Wit | 04-08-2009 puzzel met vraagteken

B Bedrijven kunnen vanaf 1 augustus onmisbare medewerkers behoeden voor ontslag. Maar weten werkgevers wie onmisbaar is? Bijna de helft van de hoogopgeleiden denkt van niet. Onderzoek bevestigt hun angst.

Je kunt nog zo excellent presteren, al je targets halen, bij een reorganisatie bepaalde tot nu toe slechts een kille formule met dienstjaren, functiegroepen en leeftijdcategorieën of je mocht blijven: het zogenoemde afspiegelingsbeginsel in combinatie met last in, first out.

Werkgevers klaagden hierover bij minister Donner van Sociale Zaken: zij moesten in deze barre tijden soms hun beste professionals op straat zetten. En Donner verzon een list: een tijdelijke verruiming van de Ontslagwet. Tot 1 september 2011 kunnen werkgevers ‘onmisbaar personeel' overslaan bij reorganisaties. De volgende op de ontslaglijst is dan de klos.

Onbekend talent

Sympathiek idee, maar weten bedrijven eigenlijk wel wie onmisbaar is? Ruim 750 hoogopgeleiden namen deel aan een peiling op Intermediair.nl: 44 procent denkt dat organisaties daar geen flauw benul van hebben. Volgens 39 procent kunnen met een soepelere Ontslagwet eindelijk de juiste mensen voor ontslag worden voorgedragen, terwijl 16 procent vreest dat vooral (dure) ouderen en jongeren de dupe zijn.

Deelnemers aan de peiling menen dat managers van vooral grote bedrijven zich amper verdiepen in de waarde van individuele werknemers voor het bedrijf. Bovendien staan leidinggevenden veel te ver af van de werkvloer.

Onderzoek van Nyenrode-hoogleraar Lidewey van der Sluis bevestigt deze angst. Samen met trainings- en adviesbureau Vergouwen Overduin ondervroeg zij begin 2009 de HR-managers en leidinggevenden van 160 grote bedrijven en ontdekte dat 40 procent geen idee heeft wie van het personeel boven of onder de maat presteert. De helft weet niet welke talenten belangrijk zijn voor de organisatie.

Lastige mensen ontslaan

Werkgevers zullen de soepelere Ontslagwet daarom aangrijpen om ‘lastige' mensen de laan uit te sturen, denken veel Intermediair-lezers. Niet alleen ouderen en jongeren, maar ook werknemers die een bedreiging vormen voor het management.

Volgens hoogleraar Van der Sluis weet iedereen die in het bedrijfsleven werkt dat soms dergelijke politieke beslissingen worden genomen. Maar de nieuwe wetgeving kan ook een heel ander effect hebben: ‘Bedrijven kunnen nu uitzoeken welke mensen echt nodig zijn om te overleven. Wie zijn de kurk waarop we drijven? Vaak hebben ze zich die vraag nog nooit gesteld.' Hoewel ze nog geen harde cijfers heeft, proeft Van der Sluis al een tendens in die richting.

Maak jezelf onmisbaar

Kunnen talentvolle werknemers (Van der Sluis heeft het liever over ‘talent', want ‘iedereen is uiteindelijk misbaar') zelf nog iets doen om hun zichtbaarheid te vergroten?

Van der Sluis: ‘Mensen die talent hebben, klagen vaak dat niemand het ziet en vragen zich af wat ze daaraan kunnen doen. Zorg liever dat je een talent bent en gedraag je ook zo. Zet al je kwaliteiten in om een bijdrage te leveren waar de organisatie niet zonder kan. Dan wordt je vanzelf beschouwd als een talent. En als dat niet lukt, dan zit je misschien wel niet bij het goede bedrijf.'

Bron: intermediair.nl

Laatste artikelen

Child Sacrifice and Trafficking in Holland, and Abroad: An Eyewitness Comes Forward and Names her Torturers
  Child Sacrifice and Trafficking in Holland, and Abroad: An Eyewitness Comes Forward and Names her Torturers Posted on May... meer >

Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie
Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie De psychiatriebijbel en de ziektereligie die ermee wordt verspreid di... meer >

Wetenschap beperkt door (onjuiste) vooronderstellingen? (video)
'Beoefening van wetenschap wordt beperkt door aannames' (video) donderdag, 21 maart 2013      Veel onderzoekers ne... meer >